Studietiden

Studietiden är ofta en av de allra roligaste tiderna i livet. Äntligen får man läsa sådant man verkligen är intresserad av och tycker är kul. Dock är det också viktigt att inse att det finns en tid efter studierna, även om det ibland kan kännas som att man vill plugga resten av livet.

För att öka chanserna till jobb efter att man tagit ut sin examen finns det en rad olika saker man kan göra.

Studier

Praktik

Har man chansen att göra någon form av praktik under sina studier är detta något man absolut bör göra eftersom detta gör att man både skaffar sig praktiska erfarenheter samtidigt som man knyter värdefulla kontakter. På många program ingår någon form av praktik som del i undervisningen medan andra typer av utbildningar helt saknar praktik.

Om praktik inte ingår som en del av den utbildning man läser är ett bra tips att försöka ordna med någon form av praktik på egen hand eftersom detta som sagt gör att man ökar sina chanser till jobb. Ett bra tips kan vara att försöka göra praktik under sommaren eller direkt efter avslutad examen.

Examensarbete

Ett bra tips när det kommer till examensarbete är att försöka göra detta på ett företag eftersom det gör att man både knyter kontakter och får visa vad man går för. Fungerar examensarbetet bra är det stor chans att man får jobb på den arbetsplats man gjort det, något som inte är helt ovanligt. Det kan vara bra att i god tid börja klura lite på lämpligt examensarbete och kontakta företag som kan tänkas vara intresserade.

Extrajobb

Att ha ett extrajobb under studietiden är ett bra tips eftersom man dels tjänar pengar, dels knyter kontakter och dels fyller på sitt CV lite grann. Allra bäst är givetvis om man kan hitta ett extrajobb inom fältet för sin utbildning, dock är det också värdefullt att ha ett extrajobb även om det kanske inte har någon direkt koppling till den framtida yrkesbanan.